Nazwy zwyczajowe: niemka, kołpak, turek, podbołotuszka. Dobry do marynowania w occie. Dopuszczony do obrotu handlowego i przetwórstwa na terenie Polski.
Płachetka zwyczajna, płachetka kołpakowata, bydlarka, kołpak, niemka, turek (Cortinarius caperatus). Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na grzyby niemki. Kremowa zupa z leśnych grzybów zapiekana pod ciastem francuskim przepis blogera dkg prawdziwków,dkg podgrzybków,1.
Znam te grzyby , znalam osoby, ktore je zbieraly, pod nazwa niemki , ale to w okolicach Opoczna, tam malo na ogol grzybow, wiec zbieraly i golabki i nawet olszowki. Ja nigdy nie zbieram blaszkowych, ale tutaj na zachodzie, to sie zbiera tylko dobre grzyby. Kołpaki lub inaczej niemki, turki czy płachetka kołpakowa to grzyby, które poznałam dopiero w tym roku.
Wybierasz się na grzyby, ale brakuje ci wiedzy i doświadczenia? Są grzyby, które wyglądają jak jadalne, a tak naprawdę są śmiertelnie trujące. Ja znam ten grzyb od dziecka i zbieram.
Jednak nie polecam zbierać osobą, które nie znają go dobrze. Szczególnie młode osobniki można pomylić z innymi muchomorami. Lokalnie nazywa się go turkiem, kołpakiem albo niemką. Opieńki, a właściwie opieńki miodowe, są popularnymi grzybami jadalnymi występującymi niemal w całej Polsce.
Największy wysyp opieniek obserwuje się zazwyczaj od października do końca listopada. Co warto wiedzieć o tych grzybach, jak je rozpoznać oraz w jakiej formie można je spożywać? Dodane przez jagoda1w: Tylko o kuchni. Ja grzyby przeznaczone do mrożenia po oczyszczeniu myję i wrzucam na wrzącą wodę, odcedzam i wystudzone porcje zamrażam. W zimie używam do sosów i zup-podgotowane zajmują mniej miejsca w zamrażalniku niż surowe.
Przykładem mogą być takie kraje jak Niemcy i Szwecja, gdzie zbieranie grzybów niegdyś powszechne, teraz należy do rzadkości. Pewnie, za kilkadziesiąt lat, podobny proces będzie na tyle zaawansowany w Polsce, że nasi wnukowie, oczywiście Ci nieliczni zainteresowani grzybami, będą w lesie potykać się o wyrośnięte prawdziwki. Najgorsze w nich jest to, że do złudzenia przypominają te jadalne. Kto nie jest ekspertem, nie „zjadł zębów” na zbieraniu grzybów, musi bardzo uważać. Najbardziej trujące grzyby bywają łudząco podobne do grzybów jadalnych.
Konsekwencje niewiedzy grzybiarzy-amatorów mogą być bardzo poważne, ponieważ grzyby trujące prowadzą do nieodwracalnych uszkodzeń wątroby oraz zaburzenia akcji serca i oddychania, co w konsekwencji może doprowadzić do śmierci. Możliwość popełnienia pomyłki- ewentualnie z większymi gatunkami strzępiaków. Z niejadalnym zasłonakiem brodatym (Cortinarus traganus) jego miąższ jest szafranowożółty, o nieprzyjemnym zapachu.
Wszystkie dokładnie umyłam i osączyłam starannie. Jeśli chcemy udusić grzyby z cebulą to trzeba ją obrać i pokroić w cienkie piórka albo kosteczkę. Kiedy planujemy mrozić grzyby w zamrażarce lodówki - grzyby przesmażamy na sklarowanym maśle. Smażymy z dodatkiem ząbka czosnku około minut dbając o to, aby każdy grzyb lub każdy jego kawałek został przesmażony ze wszystkich stron. Kładąc na patelnię całe kapelusze, umieszczajamy je najpierw spodem grzyba do góry, aby.
Tak przygotowane grzyby układamy warstwami w garnku blaszkami do góry. Tak średnio :) Odstawiamy do momentu aż grzyby puszczą sok. Co jakiś czas możemy je lekko ucisnąć. Powinny być gotowe w momencie gdy sok prawie przykrywa uciśnięte grzyby. Główny Inspektor Sanitarny przypomina, aby spożywać wyłącznie grzyby jadalne poddane obróbce termicznej, takiej jak smażenie lub gotowanie.
Grzyby jadalne – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.