środa, 12 lipca 2017

Gouda ser

Pikantne i dojrzałe odmiany, takie jak Old Amsterdam, dojrzewają znacznie dłużej, bo aż miesięcy. Ser ten zawiera duże ilości sodu, wapnia, fosforu, cynku i jodu. Kupuję je w plastrach pakowanych po 500g. Jeden plaster ma kcal i 5g tłuszczu. Domowy ser Gouda nie jest trudny do przygotowania i stanowi idealną bazę do pierwszych eksperymentów z serami dojrzewającymi.


Jest to ser, który z czasem staje się coraz lepszy, dlatego warto w tym przypadku być cierpliwym.

Przyczyną jest wykrycie w tym produkcie beztlenowych bakterii Listeria monocytogenes. Produkt miał datę ważności do 06. Ser gouda jest bez wątpienia jednym z najlepiej rozpoznawalnych i najchętniej kupowanych na świecie serów.


Ser gouda należy bez wątpienia do najstarszych, znanych nam serów świata. Pierwsze wzmianki o jego produkcji sięgają XII w. Aromatyczny ser wytwarzano oczywiście tradycyjnie z mleka niepasteryzowanego, ale dziś większość dostępnych w sklepach produktów powstaje na bazie. Ser z Goudy nie jest w zasadzie produkowany w Goudzie ale w okolicznych gospodarstwach i fabrykach.


Pełnotłusty ser z Goudy zawdzięcza swą sławę temu, że urząd miejski dbał o kontrolę jakości oferowanych serów.

Sery były również ważone w wadze miejskiej. Gouda to półtwardy pełnotłusty ser dojrzewający podpuszczkowy, produkowany z mleka krowiego. Receptura pochodzi z okolic holenderskiego miasta Gouda.


Wycofanie jednej partii sera żółtego Gouda w plastrach wyprodukowanego przez Spółdzielnię Mleczarską RYKI ze względu na wykrycie Listeria monocytogenes. Szczegóły dotyczące wycofanego produktu. Ser żółty Gouda marki Ryki, 1g, plastry. Jakie recenzje zebrał produkt Gouda ser żółty w plastrach.


Ser podpuszczkowy dojrzewający marki Hochland? U nas znajdziesz tylko opinie rzeczywistych konsumentów - możliwość wystawienia opinii o produkcie otrzymuje się dopiero po otrzymaniu paczki zawierającej dany produkt. Ser gouda i ser edam zostały wycofane z sprzedaży w sklepach decyzję Głównego Inspektora Sanitarnego.


GIS wycofuje z obrotu jedną partię sera żółtego Gouda w plastrach oraz jednej. Jak zrobić ser Gouda – Wybierz mleko. Robiąc ser zaplanuj jakiego mleka zamierzasz użyć.


Być może masz dostęp do mleka krowiego, zastanów się czy zamierzasz je pasteryzować, jeżeli jesteś pewny jego czystości mikrobiologicznej możesz wykorzystać mleko niepasteryzowane. Ile błonnika jest w serze gouda? Czy ser gouda zawiera gluten?


Nie szkodzi osobom wrażliwym na gluten lub z rozpoznaną chorobą celiakii.

Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Ser Gouda z bakteriami sprzedawany był także w Polsce! Kanady oraz do odbiorców w Polsce. Spółdzielnia Mleczarska Ryki rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu z obrotu.


Na blogu pojawił się już dość dawno wpis z przepisem jak zrobić ser Gouda i cieszy s. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Curry z kurczakiem w sosie serowym.


Wiecie, że słowo curry pochodzi od tamilskiego kari, które dosłownie oznacza sos? Więc jeśli dodamy do tego ser kremowy Hochland Gouda wyjdzie nam pyszny kremowy sos, którym zajadać się będą wszyscy domownicy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty